Nieuwsberichten over elektrosmog
VEILIG?
De huidige normen voor toegestane straling elektrosmog zijn te hoog!
Het Bundesamt für Stralingsbescherming (BfS) bepaalt de grenswaarden voor straling van mobiele telefoons (SAR-waarde) in Duitsland. Zolang de straling van een mobiele telefoon deze drempelwaarde niet overschrijdt, is er geen gezondheidsrisico, stelt de BfS. De BfS wordt echter al jaren bekritiseerd vanwege het vaststellen van deze grenswaarden.
Wat zijn grenswaarden??
De grenswaarden voor straling van mobiele telefoons zijn gebaseerd op de richtlijnen van de International Commission of Non-Ionising Radiation Protection (ICNIRP) en op aanbevelingen van de Radiation Protection Commission. De grenswaarden moeten de blootstelling aan straling voor de gebruikers van mobiele telefoons minimaliseren, zodat er geen gezondheidsrisico’s zijn.
Maar precies daar zit het knelpunt: de grenswaarden zijn medisch niet relevant. Voor het vaststellen van de drempelwaarden beperkt het BfS zich uitsluitend tot de thermische effecten, dus bijvoorbeeld tot het opwarmen van het oor bij langdurig telefoneren met de mobiele telefoon. De biologische effecten van straling van mobiele telefoons zijn jarenlang genegeerd – hoewel er steeds meer studies over de hele wereld worden gepubliceerd die bewijzen dat straling van mobiele telefoons ernstige biologische effecten op het lichaam kan hebben, al ver onder de geldige grenswaarden.
Bovendien zijn de grenswaarden niet gebaseerd op onderzoeken op levende organismen. In plaats daarvan werden de metingen gedaan aan zogenaamde fantomen, aan een plastic kop met elektrolythoudend water. En wat betreft de grenswaarden wordt ook geen rekening gehouden met mogelijke langetermijneffecten. Dit is wat de ICNIRP zelfs toegeeft. In de richtlijnen voor het bepalen van de drempelwaarden is te lezen dat de grenswaarden verwijzen naar “korte termijn, onmiddellijke gezondheidseffecten” weergegeven door “verhoogde weefseltemperaturen”.
Zelfs de BfS zegt: “Langetermijneffecten voor gebruiksperioden van meer dan vijftien jaar blijven een open vraag.”
Let wel, de drempelwaarden in Duitsland gelden al sinds 1997, dus al 24 jaar. De BfS houdt nog steeds vast aan deze waarden en verwijst stoïcijns naar het thermische effect van straling van mobiele telefoons: “In het hoogfrequente bereik van elektromagnetische velden zijn grenswaarden gericht op het uitsluiten van gezondheidsrelevante thermische blootstellingen van het lichaam.”
Biologische effecten jarenlang geverifieerd
Maar wat zijn de biologische effecten van straling van mobiele telefoons op mensen? Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut onderzochten in 2010 onder meer muizen die last hadden van kanker en vervolgens werden blootgesteld aan straling van mobiele telefoons. De waarde van de gsm-straling lag ver onder de wettelijke grenswaarde. Het resultaat: de muizen die aan straling werden blootgesteld, ontwikkelden meer tumoren dan muizen die niet aan straling werden blootgesteld.
Zelfs een replicatiestudie in 2015 in opdracht van de BfS toonde aan dat de tumorbevorderende effecten significant waren bij enkele van de onderzochte typen lever- en longtumoren die al in de groep zaten met de laagste SAR-waarde van 0,04 W/kg. De SAR-waarde toegestaan door de BfS is 0,08 W/kg, dus het dubbele.
Met andere woorden: straling van mobiele telefoons kan kankerverwekkend of kankerbevorderend werken – ook ver onder de grenswaarden. Dit is wat de BfS indirect moest toegeven. Officieel stelt het Bureau verder dat “mogelijke gevolgen voor de gezondheid […] echter niet wetenschappelijk kunnen worden bewezen“. . De grenswaarden van het jaar 1997 gelden dus nog steeds.
De onderzoeksresultaten kunnen echter niet worden betwist. Daarnaast is er inmiddels wereldwijd een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken, zoals de NTP-studie of de Ramazzini-studie (beide uit 2018), die tot vergelijkbare conclusies komen. Daarom pleiten steeds meer wetenschappers voor een strikte herziening van de grenswaarden.
Zwitserland verlaagt grenswaarden
Andere landen, zoals Zwitserland, hebben nu gereageerd op het toenemende aantal onderzoeksrapporten en hebben de grenswaarden voor straling van mobiele telefoons aanzienlijk verlaagd. In een verklaring hierover is te lezen dat het voorzorgsbeginsel van de Wet milieubescherming (Umweltschutzgesetz, USG) vereist dat de blootstelling in het algemeen laag moet zijn – zo laag als technisch en operationeel mogelijk en economisch haalbaar. Daarom heeft de Bondsraad van Duitsland bovendien de strengere installatiegrenswaarden vastgesteld – op basis van het voorzorgsprincipe van de milieubeschermingswet – om met name de langdurige blootstelling laag te houden.
In Zwitserland is inmiddels een burgerinitiatief ontstaan dat opkomt voor minder blootstelling aan straling. Het initiatief SaferPhone stelt specifieke oplossingen voor om de digitale infrastructuur te transformeren om de blootstelling aan straling aanzienlijk te verminderen.
Bescherming tegen hoogfrequente straling
Het zal duidelijk worden of dergelijke mogelijke oplossingen geaccepteerd zullen worden. In Duitsland zijn we daar nog mijlenver van verwijderd. Daarom is de bescherming tegen hoogfrequente straling cruciaal voor ons dagelijks gebruik van mobiele telefoon, laptop etc. De celbioloog professor Peter C. Dartsch heeft in zijn onderzoekswerk jarenlang onderzocht op welke manier de straling van mobiele telefoons effect heeft op levende cellen en wat er gebeurt als de Memon-technologie in gebruik wordt genomen. In een video vertellen de experts over de verbluffende resultaten:
Recente berichten
- Zweeds onderzoek: Kinderen extra gevoelig voor 5G december 30, 2023
- Ook in Italië werkt Memon gewoon ;-) november 16, 2023
- Wat is 5G? november 6, 2023