Nieuwsberichten over elektrosmog

Bericht van Nieuwsplein33.nl

Amersfoort – Slimme lantaarnpalen, wifi-tracking en het voorspellen van gedrag met algoritmes. De afgelopen zes jaar onderzocht Amersfoort het allemaal. Toch kwam het niet van de grond, blijkt uit een reconstructie van De Stadsbron.

De term ‘smart city’ dook voor het eerst op in de conceptbegroting van de gemeente van 2014. ‘Samen met de stad’, wilde de gemeente onder die naam ‘innoveren met nieuwe technologie’. Er volgden een paar pilots, maar een visie kwam er pas met het plan van aanpak voor het Smart City-programma in 2017. “Amersfoort wil voorop lopen als ‘één van dé Smart Cities in Nederland”, stond er op de voorpagina.

De gemeente wilde bijvoorbeeld graag in kaart brengen hoe mensen van het station naar de binnenstad lopen. Een manier om dat te doen is door het wifi-signaal van mobieltjes te volgen, het zogeheten wifi-tracking. Maar hierbij liep de gemeente tegen privacybezwaren aan. Aan andere projecten, zoals lantaarnpalen met internetaansluiting, bleken te grote kosten en risico’s te kleven.

De uitgebreide reconstructie en een gesprek met de projectmanager is te vinden op de website van De Stadsbron.

Leave a Comment